Andersson: ”Vill hjälpa Örebro ta nästa steg”
2016-04-30

Från Stanley Cup-slutspelet till Örebro Hockey. Joakim Andersson, 27, flyttar hem för att växa ännu mer.
– Örebro känns helt rätt. Jag vill ha en ledande roll och hjälpa klubben att ta nästa steg, säger ”Jocke” som har skrivit på för två år.

Detroit Red Wings räckte inte till hela vägen mot Tampa Bay Lightning i Stanley Cup-slutspelet.

För Örebro Hockeys del betyder det att ytterligare en välmeriterad NHL-svensk nu flyttar hem till Sverige. Och väljer spel i Örebro Hockey. 2010 lämnade Munkedalsonen Frölunda och SHL. 200 NHL- och lika många AHL-matcher senare är det dags för comeback i svensk ishockey.

– Det känns spännande! Det kommer bli en omställning i början – men skitroligt. Jag har fått leva NHL-drömmen några år nu även med en hel del spel i AHL som är en riktigt bra utvecklingsliga, men nu vill jag utvecklas ännu mer och bli ännu bättre, säger Joakim Andersson och konstaterar:

– Örebro känns helt rätt. Det verkar dessutom vara ett härligt gäng som har roligt tillsammans. Som spelar en konstruktiv hockey.

Sedan tidigare känner Andersson Örebroforwarden Kalle Olsson och Jens Gustafsson, som sitter i Örebros sportgrupp och var framgångsrik juniortränare i Frölunda.

– Kalle kommer också från Munkedal och han är lika gammal som min storebror. Jag har tittat mycket på när Kalle har spelat ishockey genom åren. Han var en stor förebild i Frölunda som jag även bodde hemma hos under en tid. Och som jag förstått det av Kalle har han trivts väldigt bra i Örebro som klubb och som stad. Att det är dags nu att ta nästa steg för klubben. Att det är grymt bra tryck och härlig atmosfär på matcherna i Behrn Arena.

– Jens hade jag som tränare i Frölunda när vi vann två J20-guld. Han var faktiskt den som ringde mig i vintras och berättade vad Örebro Hockey står för och vad klubben behövde för typ av spelare och människa. En vecka senare ringde tränaren Kenta Johansson också.

Hur viktigt var det att ha en personlig koppling till folk i klubben när du väl lämnar USA och flyttar till Sverige igen?

– En väldigt viktig del och ganska avgörande till att det blev Örebro. Här vet både tränare och annat kunnigt folk vet vem jag är och vad jag står för. Att jag behöver en stor roll. Jag trivs med att få spela mycket i alla spelformer. Det blir ingen överraskning för dem.

Och din lilla dotter får flytta hem till Sverige för första gången … ?

– Ja, hon fyllde ett år den 2 april och är inte ens registrerad i Sverige (skratt).

FAKTA
Namn: Joakim Andersson.
Född: Den 5 februari 1989 i Munkedal.
Position: Center/vänsterforward.
Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, Frölunda, Borås, Kungälv, Munkedal.
Meriter: Fysisk med nästan 100 kilo. Fler än 200-NHL-matcher. I USA sedan SHL-säsongen 2009/10 med Frölunda. Dubbla J20-guld.

Kommunikationschef Johan Arvidsson