• Huvudsponsorer

Hemma
Örebro
ÖRE
Borta
Växjö
VLH

Örebro slog serieledarna

19 december 2017 21:25
Efter match

Örebro stod under tisdagskvällen för en mycket fin insats när man 3-2-besegrade seriesuveränen Växjö Lakers. Stor matchvinnare blev Jere Sallinen som dryga minuten in i förlängningen placerade in segermålet bakom en chanslös Viktor Andrén.


Det var ett minst sagt revanschsuget Örebro som under tisdagskvällen tog emot serieledarna Växjö Lakers i Behrn Arena. Samma Växjö som 3-1-besegrade Örebro i omgången före landslagsuppehållet. Precis som i den senaste matchen lagen emellan var det Örebro som började även kvällens match bäst och redan efter dryga minuten kunde ta ledningen genom Libor Hudacek. Ett iskallt mål från slovakens sida där han iskallt väntade ner Viktor Andrén i gästernas mål och retfullt enkelt kunde lägga in pucken i öppen kasse. Målet föranleddes dessutom av fint förarbete signerat Marcus Weinstock och Joakim Andersson som skickligt snirklade sig in i anfallszon och serverade Libor framför mål.

Örebro var bra i den första perioden och skapade efter ledningsmålet en rad chanser att även utöka ledningen. Allra bäst chans fick Sakari Manninen som med knappt fem minuter kvar av inledningsakten blev nedriven och sedermera själv tog hand om straffen. Manninen tappade dock pucken i samband med sista dragningen framför mål och Andrén kunde tämligen enkelt avstyra finländarens avslut. Men det svänger snabbt i hockey och bara 40 sekunder senare kunde gästernas Andrew Calof istället styra in 1-1 från nära håll och mycket mer än så inträffade inte under den första perioden.

– Vi startar matchen bra och alltid skönt att få sätta dit pucken. Vårt spel har varit alldeles för dåligt de senaste matcherna och det är verkligen dags att höja oss nu, sade målskytten Libor Hudacek efter första 20.

Om Örebro dominerade inledningen på den första perioden var det utan tvekan Växjö som var bäst i inledningen på andra. Robert Rosén och tidigare Örebrobacken Peter Andersson hade båda fina chanser i upptakten av mittakten, men Eero var tät mellan stolparna och visade prov på reflexer av yppersta klass.

Örebro då? Inte på något sätt oävet och åt sig in i mittperioden ju längre den led. När man väl var framme och hotade var det oftast genom kedjan med Weinstock, Hudacek och Andersson. Det var också denna kedja som återigen skulle ge Örebro ledningen, 13.25, in i den andra perioden. Marcus Weinstock snodde påpassligt åt sig pucken strax utanför defensiv blå innan han transporterade pucken in i anfallszon. Weinstock hade visserligen kedjekompisen Libor Hudacek till höger om sig i ett två mot ett-läge men beslöt sig istället för att skjuta själv. Ett beslut 33-åringen inte direkt lär ångra när han bara sekunden senare kunde se att projektilen letat sig in i nättaket bakom en chanslös Andrén.

Örebro var strax därefter otroligt nära att också utöka ledningen till 3-1, men både Alexander Hellströms knallhårda slagskott från blålinjen och Tylor Spinks handledsskott från nära håll träffade ribban.

– Skönt att vi får till det i dag och att även vår kedja kan vara med och bidra på isen. Det var ett tag sedan vi fick spelet att stämma nu. Överlag behöver vi dock höja oss lite. Vi gör det riktigt bra i den första perioden men har svårt i andra, sade Marcus Weinstock efter mittakten.

Den tredje perioden blev inledningsvis en betydligt mer avvaktande historia än de föregående två och inte mycket hände i ärlighetens namn framför något utav målen. Ungefär sju minuter in i perioden blev det dock en helt annan fart på isen. Daniel Viksten fick först en jättechans framför mål men lyckades inte få in pucken bakom en till synes överspelad Andrén. Spelet vände i sin tur på nolltid och bara sekunder senare fick Calof en jättechans att göra sitt andra mål för kvällen. Eero läste dock Calofs intentioner och kunde tämligen enkelt parera.

Bara minuten senare fick Tom Wandell åka och sätta sig på botbänken i två minuter efter att han tappat kontrollen över sin egen klubba i egen zon. Efter intensiv press i numerärt överläge kunde till slut Joel Persson skicka iväg ett avslut från blålinjen som letade sig in i nätmaskorna bakom en skymd Eero Kilpeläinen.

Några fler mål föll inte under ordinarie matchtid och matchen fick avgöras i förlängning. Väl i förlängningen var Örebro hetast och efter dryga minuten kunde Jere Sallinen mycket snyggt placera in 3-2 till publikens stora jubel.