Eero: ”När Örebro hörde av sig behövde jag inte ens fundera”
Publicerad: 2017-11-01
Inför match
Han var på förhand ett okänt kort för Örebropubliken men har tagit så väl SHL som Behrn Arena med storm. Inför torsdagens bortamatch mot Karlskrona tog vi oss ett snack med Eero Kilpeläinen, 32, som bland annat berättade om sin första tid i klubben, kärleken till fansen och drömmen om OS.

Efter att ha tillbringat i stort sett hela sin karriär, bortsett från två kortare sejourer i OHL (Ontario Hockey League) och NLA (Schweiz), i Finland bestämde sig Eero Kilpeläinen i början på maj för att vända sina blickar västerut. Den nya utmaningen blev Sverige och närmare bestämt Örebro Hockey.

– Även om jag aldrig hade spelat hockey för ett svenskt lag innan jag kom hit till Örebro så hade jag en hel del erfarenhet av svensk hockey från CHL. Ska jag vara helt ärlig så håller SHL en högre klass än den finska ligan och jag såg det därför som en utmaning och tvekade aldrig när jag fick höra om Örebros intresse.

Och bytet från KalPa har onekligen blivit en braksuccé för den 32-årige finländaren. Med en räddningsprocent på 93,21 och ett snitt på enbart 1,71 insläppta mål per match har Eero snabbt etablerat sig som en av de bästa burväktarna i serien.

– Givetvis otroligt kul att det gått så bra. Jag har jobbat väldigt hårt för att komma dit jag är i dag. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan svänga snabbt i hockey och att man aldrig är bättre än sin senaste prestation. Jag försöker att hela tiden vara ödmjuk och träna hårt varje dag. Förhoppningsvis kan jag hjälpa både mig själv och klubben till framgång.

Förutom hårt arbete och ödmjukhet nämner 32-åringen från Jockas i södra Savolax två viktiga ingredienser till att flytten till Sverige och Örebro blivit en fullträff.

– Det viktigaste för mig har alltid varit min familj. Det finns inga garantier när man flyttar så pass långt som vi gjorde i somras, men med facit i hand måste jag säga att vi trivs helt fantastiskt här i Örebro. Vi har väldigt mycket kvar att se men Stadsparken och Wadköping har redan blivit två stora favoriter för oss.

Den andra punkten handlar föga förvånande om publiken i Behrn Arena. Att Eero tagit publiken till sitt hjärta råder det inga som helst tvivel om och målvaktsfantomen tycks kunna prata i timtal om stämningen vid hemmamatcherna.

– Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Det var många spelare som redan på försäsongen pratade om ljudnivån i Behrn Arena men jag kunde aldrig inbilla mig att det skulle vara så här mäktigt. Det är nästan så att man får nypa sig själv i armen ibland för att förstå. Jag hoppas verkligen att våra supportrar förstår vilken betydelse de har. Att få det stöd vi får, oavsett vi leder eller ligger under, betyder allt för oss.

Att säsongen 2017/18 kommer att bli spännande för så väl Eero som Örebro Hockey vore ingen överdrift. Förutom att ta sitt Örebro till slutspel drömmer Savolaxsonen blåvita drömmar.

– Att få chansen i ett OS har alltid varit något av en dröm för mig. Det är inte speciellt många spelare som får chansen att representera sitt land, än mindre får chansen att göra det i ett mästerskap. Kan jag bara fortsätta på samma sätt som jag gjort hittills och hjälpa laget att vinna så många matcher som möjligt så tror jag att mina chanser är goda.

Filip Berglund