Sommarläsning: 18-årige Lukas Pilö ska nu slå sig in i SHL
Publicerad: 2018-07-14
Nyhet
Förra säsongen debuterade den talangfulle backen Lukas Pilö, 18 år, i SHL och med ett nyskrivet A-lagskontrakt har Lukas siktet inställt på att slå sig in i A-laget på allvar

Inför förra säsongen var det inte många som visste vem Lukas Pilö var. Men efter 7 matcher i SHL hade han presenterat sig för Hockeysverige och Örebropubliken. Lukas har gått igenom Örebro Hockey juniorprogram men kommer ursprungligen från den lilla orten Strängnäs.

Det var också i Strängnäs som Lukas hockeykarriär startade. Men det var faktiskt inte självklart att det skulle bli just hockey för den högerskjutande backen. Som ung var Lukas nämnligen väldigt lovande i golf och han var till slut tvungen att välja mellan hockeyn och golfen.

– Golf var väldigt kul och jag tävlade rätt mycket, jag var duktig men jag kände när det var dags att välja att det var hockeyn som jag ville satsa på. Jag spelar lite golf nu också när jag får tid, men det är mest för att det är kul.

Det var i Strängnäs och med sin pappa som tränare som hockeykarriären startade för Lukas.

– Strängnäs är en väldigt liten stad så vi var inte så många som spelade hockey. Vi var kanske 15 stycken som spelade i 1999-laget så man fick spela mycket. Jag hade min pappa som tränare hela uppväxten och han har betytt mycket för mig.

Det många inte vet är att Lukas var center under ungdomsåren och att det var först i TV-Pucken som han blev omskolad till back.

– Jag var center under alla år i Strängnäs och det gick bra, men sedan blev jag uttagen i TV-Puckslaget och då ville tränarna ha mig som back. Jag får tack dom för att jag blev back.

Efter TV-Pucken var det dags att välja hockeygymnasium och det var då Örebro Hockey hörde av sig och visade sitt intresse.

– Jag kände att det var dags för mig att komma iväg och spela mot de bästa spelarna i min ålderskull. Så nu är Örebro hörde av sig och jag fick komma dit och provträna kändes det rätt från start. Från dag ett kändes allt väldigt proffsigt men samtidigt väldigt familjärt.

Lukas gjorde då valet att flytta till Örebro ett halvår innan gymnasiet skulle starta för att spela med Örebro Hockeys U-16 Elitlag.

– Jag kände att jag ville flytta direkt och det är ett val som jag inte ångrar idag. Jag tränade med J18 och spelade matcher med U16. Det är klart att det var tufft att flytta redan som 15-åring men jag hade bra stöd hemifrån och mamma och pappa kom och bodde hos mig 2-3 dagar i veckan.

Ju längre tiden gick desto mer hemma kände sig Lukas i Örebro och han tog snabbt stegen genom Örebros juniorlag.

– Det gick rätt fort för mig, jag startade i U16 och sedan blev det bara ett år i J18 innan jag flyttades upp i J20. Det var också i J20 som det tog fart ordentligt. När jag kom från Strängnäs var träningsmängden en stor omställning och när jag kom upp i J20 kändes det som att jag låg bra till och hade tagit till mig träningen på ett bra sätt.

Lukas har länge varit en lovande back och efter att ha imponerat i J20 fick han också chansen i A-laget under förra säsongen.

– Det var självklart en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Jag tror att vi spelade mot HV71 borta inför en fullsatt arena. Det var nervöst i början men sen kom man in i det och det kändes som att det gick bra.

Den spelskicklige backen lovordades av Örebro Hockeys tränare Niklas Sundblad och spelade ytterligare 6 matcher med A-laget.

– Första matchen hemma i Behrn Arena var väldigt speciell. Det var sjukt mäktigt att åka ut genom slottet och veta att man skulle få spela inför vår fantastiska hemmapublik. Jag har ju varit på alla matcher under mina år i Örebro så jag vet vilket magiskt tryck det är i Behrn Arena. Hemmapremiären är ett minne som jag kommer bära med mig restan av livet.

Förra säsongen var en händelserik säsong för Lukas och inte nog med att det blev A-lagsdebut så blev det även debut i Junior-landslaget under 5-nationsturneringen i Tjeckien.

– Otroligt kul att få den chansen att spela med och mot de bästa i sin årskull. Inernationell hockey är lite annorlunda så det var sjukt kul och lärorikt.

Hemma i Örebro och i Örebro Hockeys J20 skulle Lukas och övriga laget avsluta säsongen på ett härligt sätt, nämligen med ett SM-brons i JSM.

– Förra säsongen var den särklass roligaste säsongen hitills. Säsongen i J20 var lite upp och ner men vi lyckades ta oss till slutspel och spelade vår bästa hockey i slutet. Vi slog ut seriesegrarna Brynäs med 2-0 i matcher och det kändes inte som att vi kunde förlora. I semifinalen ställdes vi mot Växjö och jag tror vi hade en 2-0 ledning innan vi fick 4 raka Box Play emot oss. Växjö drog det längsta strået och det var jäkligt surt, men jag är så glad för att vi i laget lyckades samla ihop oss och vinna över Luleå i bronsmatchen. Det var viktigt för oss att ta bronset, det kändes bra mycket härligare att få vinna säsongens sista match.

Efter säsongen skrev Lukas på ett 2-årskontrakt med Örebro Hockey och med ett år kvar som junior ska han nu vara med och slåss om speltid i A-laget på allvar.

– Det blir min första riktiga säsong i A-laget så jag vet att det kommer bli tufft men jag känner mig redo och jag ska göra allt jag kan för att spela så mycket som möjligt. Backsidan ser riktigt bra ut och det är tuff konkurrens, men det är också väligt roligt och utvecklande när det är så.

Sommaren är snart över för laget och den 2 augusti är det dags för ispremiär i Behrn Arena, något som Lukas ser framemot.

– Nu längtar man tills allt ska dra igång. Jag tycker att laget ser väldigt starkt ut och vi har fått in några riktigt bra nyförvärv. Det är tuff konkurrens om platserna och det känns som alla i laget älskar att tävla. Det ser ljust ut och jag tror att det kommer bli en riktigt bra säsong.

Under den långa försäsongsträningen med övriga laget har Lukas fått chansen att förbättra vissa områden och han är nöjd med upplägget under försäsongen.

– Jag måste säga att försäsongen har varit väldigt bra, våra fystränare är grymt bra och dom kan verkligen sin sak. Allt är väldigt individuellt och jag känner verkligen att jag har förbättrat det jag har behövt fokusera på. För min del har det blivit mycket styrka och explosivitet och förhoppningsvis kommer det märkas på isen.

Just nu befinner sig Lukas hemma i Strängnäs och njuter av den svenska sommaren innan det är dags att åka tillbaka till Örebro för en ny säsong.

– Skönt att vara hemma och spendera tid med familj och vänner. Det har blivit lite vattenskidor och tennis, men jag har faktiskt hunnit med en vecka i Grekland tillsammans med familjen. Sedan har jag självklart följt Fotbolls-VM och jag tror att Kroatien vinner finalen mot Frankrike.

Återstår att se om Örebro Hockeys backtalang får rätt…

Missa inga matcher i Behrn Arena - Säkra din plats med ett säsongskort!

Press & Kommunikation Ludwig Andersson