Örebro föll i förlängning
Publicerad: 2017-12-07
Efter match
Örebro såg länge ut att ta sin andra raka seger under torsdagskvällen men med 31 sekunder kvar av tredje perioden kvitterade Daniel Zaar och i förlängningen kunde Johan Olofsson skjuta extrapoängen till skåningarna.

Det var två skade- och sjukdomsdrabbade lag som drabbade samman den här milda decemberkvällen i Behrn Arena. För Örebro saknades bland annat Jonathan Andersson, Daniel Viksten, Christopher Mastomäki och Linus Arnesson medan gästerna från Skåne saknade inte mindre än sju spelare. Att det var många avbräck hos båda lagen var dock inget som märktes under inledningen av matchen då det var full fart redan från nedsläpp. Det skulle dock dröja drygt sju minuter innan det hettade till på allvar rent chansmässigt. Örebro och bröderna Spink fick i samband med en spelvändning jättechanser att trycka dit pucken men avsluten blev inte bättre än att Jonas Gunnarsson i bortamålet kunde avstyra. Malmö kunde istället illa kvickt vända på spelet och ta ledningen genom Andy Miele. Amerikanen kom fri till vänster och hittade på något vis luckan bakom Eero Kilpeläinen. Gästernas ledning skulle dock bli kortvarig. Knappt tre minuter efter skåningarnas ledningsmål snodde Tom Wandell påpassligt pucken i offensiv zon innan han vek in från kanten och fri med Jonas Gunnarsson kunde lirka in pucken vid den bortre stolpen.

Örebro var det klart bättre laget i den första perioden och hade efter kvitteringsmålet en rad chanser att också ta ledningen. Ofta var det kedjan med Wandell, Manninen och Sallinen som var framme och hotade men några fler mål blev det inte och inledningsakten slutade 1-1.

– Jag tycker vi gör en bra period. Vi får ner pucken djupt och sköljer över dem. Finns givetvis vissa detaljer som kan bli ännu bättre, men överlag en bra period från vår sida, sade Arvid Aronsson efter den första perioden.

Om den första perioden gick till Örebro på poäng skulle den andra istället gå till gästernas favör. Det var långa stunder en böljande matchbild där båda lagen turades om att byta såväl spelövertag som chanser med varandra. Trots att det var gästerna som sköt fler skott i mittakten var det Örebro som kändes något farligare när man väl var framme och hotade. Det var också Örebro som i ett flygande anfall, 12.29 in i perioden, skulle ta ledningen genom Glenn Gustafsson. Fint assisterad av Rodrigo Abols gjorde 19-åringen inga som helst misstag när han med några meter kvar till mål avslutade kliniskt utom räckhåll för Gunnarsson i bortamålet. Målet var för övrigt Glenns fjärde den här säsongen och förmodligen även det snyggaste.

Malmö skulle dock få slutordet i den andra perioden när Johan Olofsson med drygt två minuter kvar hittade rätt. Ett vackert mål från Olofssons sida där han tunnlade en Örebroback innan han distinkt satte pucken i Kilpeläinens vänstra kryss.

Örebro fick efter lite palaver i samband med periodpaus inleda den tredje perioden i numerärt överläge. Spelet med en man mer på isen lämnade dock mycket i övrigt att önska och det var istället Malmö som sånär kunde ta ledningen genom Lars Bryggman. Som tur var träffade dock Bryggmans avslut överliggaren och Örebro kom undan med blotta förskräckelsen. Örebro skulle dock få betydligt bättre koll på händelserna så fort bortalaget blivit fulltaliga och 2.18 in i den tredje perioden kunde Tyson Spink ge Örebro ledningen. Örebros ledning blev dock kortvarig och minuten senare kunde Frederik Storm ta tillvara på ett passivt försvarsspel från Örebro och trycka in 3-3-målet från nära håll.

Den tredje perioden blev en minst sagt händelserik historia och tre minuter senare skulle nästa mål falla. Gästernas Wemmenborn fick efter en riktig upprullning mer eller mindre öppet mål från en halvmeters håll, men fick inte alls träff på pucken och en överspelad Kilpeläinen kunde pusta ut. Örebro vände istället på spelet i raketfart och Jere Sallinen kunde med en briljant framspelning friställa en framstörtande Sakari Manninen. Manninen var i sin tur iskall när han retfullt enkelt satte pucken utom räckhåll för Gunnarsson.

Ett febrilt kämpande Malmö tog efter Manninens ledningsmål tag i taktpinnen och skapade en rad kvalificerade målchanser. Forceringen såg dock länge ut att bli resultatlös men med 31 sekunder kvar av den tredje perioden kunde Daniel Zaar trycka in kvitteringen.

I den efterföljande förlängningen kunde sedan Johan Olofsson ta tillvara på den straff han själv fixat och skjuta extrapoängen till skåningarna.