Liivik – tuffing och artist i samma person
Publicerad: 2016-04-27

Örebro Hockey värvar attityd i karaktärsspelaren Siim Liivik.
– Jag gör allt som krävs för att vinna, säger den 28-årige forwarden som även är en av Finlands mest kända rappare och van att rappa inför 30 000 åskådare.

Här är nästa spelare in i Örebro Hockeys lagbygge för säsongen 2016/17. Siim Liivik, född i Estland men med rötterna även i Finland, byter Helsingfors och HIFK mot Örebro. En stark karaktär, på mer än ett vis.

– Det här ska bli hur roligt som helst. Jag är superexalterad. Har suttit och tittat på klipp med Örebro Hockey på Youtube. Det verkar vara ett riktigt bra tryck och grymma fans i Örebro. Nu vill jag bara köra igång, säger Liivik.

Liivik har över 400 matcher i den finska högstaligan och har noterat 122 poäng. Han är även känd för sitt fysiska spel och har legat över 100 utvisningsminuter vid två tillfällen de senaste åren.

– Jag gillar att spela fysiskt och att göra det som krävs för att hjälpa laget att vinna. Så enkelt är det. Jag älskar att vinna så mycket och hockey är verkligen min passion. Nu är jag redo att göra samma sak för Örebro. Det ska bli superkul att lära känna killarna, staden, den svenska kulturen och lära mig svenska.

Hur är din svenska i dag – nu pratar vi engelska med varandra …

– Den är sådär. Jag har med mig en del från skolan. Men den kommer bli bättre. Jag är uppvuxen i Estland och pratar estniska, finska, engelska och lite svenska. Så svenskan kommer också komma mer och mer ju mer jag får öva i Sverige.

Du får lära dig av Joel Mustonen som finns i laget.

– Ja, precis. Det ska blir roligt att lära känna Joel. Ville Viitaluoma som spelade i Örebro har jag lite mer koll på.

I Finland är du även känd som rapp-artisten ”Märkä-Simo” med festivalspelningar på somrarna och Youtube-klipp när du får ta emot stora priser för mest spelade låt!

– Haha, ja det stämmer. Musik är en stor del av min hobby och tillsammans med mina barndomskompisar Jare & VilleGalle har jag släppt två framgångsrika låtar. Vi är nog Finlands mest kända rappare. Singeln ”Häisse” prisades 2011 som årets sommarhit i Finland till exempel. Men det är hockey som är mitt fokus, musiken är bara en hobby.

Du har nästan 20 000 följare på Instagram. Några spelningar ser ut att vara på riktigt stora arenor …

– Ja, jag brukar göra två eller tre stora festivalspelningar varje sommar i Finland. Då kan det vara runt 30 000 åskådare på plats.

Känner du till Markoolio?

– Haha, ja det gör jag. Men Petter har mer varit min idol.

Inga planer på att satsa internationellt på rappen efter hockeykarriären?

– Jag tror inte finska språket gör sig så bra internationellt … (skratt).

Har du spanat in vår målvakt Julius Hudaceks #HudaShow på nätet – ni skulle kunna bli en superduo!?

– Självklart har jag sett det. Kul att han är kvar när jag kommer. Jag får väl säga: ”The sky is the limit” (skratt).

Kommunikationschef Johan Arvidsson