Wandell: ”Känns helt rätt med Örebro”
Publicerad: 2016-05-01

Tom Wandell återvänder till svensk hockey – efter totalt 400 matcher i NHL och KHL.
– Det känns som om Örebro har något bra på gång, säger den 29-årige centern som har skrivit på för två år.

2008/2009 svarade Wandell för 41 på 51 matcher med Timrå i SHL och blev nominerad till årets rookie. Mer än totalt 400 matcher i Nordamerika och Ryssland senare vänder den meriterade centern hem till Sverige. Senaste stoppet blev Amur Khabarovsk i KHL och i sydöstra Sibirien.

– Det känns helt rätt. Jag har haft de tankarna några år och sneglat mot Sverige och Stockholmsregionen som är hemma för mig. I Örebro har jag hittat det som känns bäst för mig och familjen. Vi kommer att känna oss som hemma. Jag har en dotter på 19 månader och jag ska gifta mig i sommar, säger Wandell om flytten hem.

– Sista tiden i Ryssland och Khabarovsk hade jag inte familjen med mig. Då brukar inte hockeyn bli lika rolig. Det är svårt att komma till jobbet och le. Dessutom slet flygresorna väldigt mycket. Avstånden var så stora för oss som låg så avsides geografiskt. Varje flygresa tog i stort sett elva timmar åt ett håll…

Du har mycket erfarenhet med dig hem från spel i Dallas i NHL och i fyra olika ryska klubbar, vad har du utvecklat mest?

– Jag tar mer ansvar nu. I Dallas hade jag en defensiv roll som jag lärde mig mycket av. Dessutom är jag starkare mentalt nu än när jag åkte i väg.

Vad hoppas du bidra med i Örebro Hockey?

– Jag hoppas kunna ha en offensiv roll, spela i första- eller andralinan. Men då krävs det att skapa poäng för att inte bli av med min plats.

Hur många spelare i Örebro Hockey har du koll på?

– Utan att ha koll på de utländska spelarna tycker jag att vi har en riktigt bra stomme. Jag har koll på de gamla rävarna Marcus Weinstock och Johan Wiklander som fortfarande är kvar. Det tycker jag är häftigt. Sedan såg jag rätt många av lagets matcher även förra säsongen.

FAKTA
Namn: Tom Wandell.
Född: Den 29 januari 1987 i Södertälje.
Position: Center.
Klubbar: Amur Khabarovsk, Admiral Vladivostok, Ovangard Omsk, Spartak Moskva, Severstal Tjerepovets, Texas Stars, Dallas Stars, Timrå, Idaho Steelheads, Iowa Stars, Ässät, Södertälje, IK Tälje.
Meriter: 229 matcher i NHL, 188 i KHL, Nominerad till Årets rookie i SHL 2008-2009 efter 41 poäng på 51 matcher med Timrå IK. Tilldelades Sven Tumbas stipendium i TV-pucken.

Kommunikationschef Johan Arvidsson