Mitt Tröjnummer - Del 1
Publicerad: 2016-06-25

Wayne Gretzkys 99, Mario Lemieuxs 66, Peter Forsbergs 21 och Lars ”Mozart” Anderssons 3. Många är de spelare som genom åren gjort numret på tröjan till sina egna och till slut också fått se sin tröja hissas upp i taket. Inför kommande säsong ställde vi frågan till nuvarande spelare i klubben om vad numret på tröjan egentligen betyder och också varför de från början valde ett specifikt nummer. I sex delar som kommer att publiceras under den kommande månaden har vi samlat spelarnas svar på frågan ”Varför har du egentligen tröjnummer X?”. Först ut att besvara frågan är målvakterna Julius Hudacek, Axel Brage, Daniel Marmenlind och Oscar Fröberg. 

Varför spelar du med tröjnummer 33 Julius?

- Egentligen betyder mitt nummer inte speciellt mycket för mig. Anledningen till att jag valde 33 för många år sedan var målvakten Patrick Roy i Colorado Avalanche. Det är en målvakt som jag alltid beundrat och försökt att lära mig av under åren eftersom han var en av de allra bästa för 10-20 år sedan, kanske till och med en av de bästa genom tiderna. I landslaget har jag bytt nummer till mitt födelseår 88 eftersom Zdeno Chara också har 33. Han är en ganska stor kille så det kändes bäst att byta om jag ska vara helt ärlig, jag vågade inte göra något annat måste jag erkänna.

Varför har du tröjnummer 36 Axel?

- Det finns egentligen ingen intressant historia bakom mitt tröjnummer. Jag har haft lite olika nummer under min karriär, främst nummer ett men när jag spelade i Vita Hästen hissades samma nummer upp i taket och jag bytte till 36. I Malmö spelade jag till exempel med nummer 33 men när ettan hissades upp i taket i Vita Hästen var 33 redan upptaget. Nu trivs jag bra med nummer 36 och har inga planer på att byta.

Vad är historien bakom tröjnummer 50 Daniel?

- När jag kom till Örebro fick jag välja mellan tre olika nummer och då var 50 det som kändes klart ballast. Tidigare har jag alltid haft nummer 30 och var väldigt nära att ta det igen, men jag kände att detta var början på något nytt så därför bytte jag nummer. Nu trivs jag väldigt bra med nummer 50 och har faktiskt inte ångrat mig en sekund.

Nummer 1 Oscar, varför blev det så?

- Jag fick tröjnummer 1 när jag kom till Örebros juniorlag och fick det även i A-laget. Jag har alltid tyckt om fotbollsmålvakten Casillas som har nummer 1, så jag får väl säga att det är något av en hyllning till honom. Jag har haft en hel uppsjö av nummer hittills under min karriär. När jag var knatte hade jag nummer 13 sedan blev det även nummer 30 någon säsong med. Nummer 1 är ju ett klassiskt målvaktsnummer som många duktiga haft genom åren men skulle jag få möjlighet i framtiden skulle jag nog vilja ha nummer 32, det är ett fränt nummer tycker jag.

Webbredaktör Filip Berglund