• Huvudsponsorer

Örebro Hockey startar nytt projekt

12 juni 2019 14:15
Nyhet

Örebro Hockey utvecklar samarbete med Örebro Hockey Ungdom och Örebro läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna.


Samarbetet mellan Örebro Hockey, Örebro Hockey Ungdom och Örebro läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna har landat i ett projekt som gå under namnet ”Schysst snack bakom stängda dörrar”.

SHL-spelare är idag förebilder för tusentals unga ishockeyspelare och idrottsutövare. Men ishockeyn har länge haft ett rykte om sig att vara präglad av traditionell och stereotyp maskulinitet, så kallad ”machokultur”. Olämpliga ord används i omklädningsrum, ord som sedan skriks på isen. Ord och värderingar som spelarna kommunicerar är av särskild betydelse. Som ett svar på detta och ett vidare samhällsansvar har nu Örebro Hockey inlett ett samarbete med Örebro Hockey Ungdom och Örebro läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna.

– Ishockey är en fantastisk sport och vi vill ta ett större ansvar och bidra med det vi kan. Våra spelare är förebilder för barn och unga och vi vill vara med och bidra till att vi tillsammans skapar ett bra klimat. Tanken är att våra spelare ska vara ute bland barn- och ungdomslag för att bland annat lyfta frågan kring hur man är en bra med- och motspelare, säger Ludwig Andersson, press- och kommunikationsansvarig på Örebro Hockey.

Samarbetet, som pågått som pilotprojekt under vintern, har ett tydligt fokus på att skapa trygga idrottsmiljöer med schyssta värderingar. Bland annat har filmer producerats som ett led i metodutvecklingen och spelare samt ledare från Örebro Hockey kommer även vara ute och prata hos barn- och ungdomslag.

– Målet för det här projektet är att skapa ett ”Schysst snack bakom stängda dörrar” och vi ser ishockeyn och hela idrottsrörelsen som en otroligt viktig aktör i arbetet för att stärka de mänskliga rättigheterna, säger Petra Elb, verksamhetsansvarig på antidiskrimineringsbyrån Örebro Rättighetscenter.

Målet i pilotprojektet har varit att inleda samtal kring normer och värderingar inom lagidrotten. Ambitionen är nu att sprida samtalen vidare.

– Någonstans måste vi börja. Utifrån de förutsättningar vi har så blir det ett bidrag till någonting större, säger Robert Bergh som tillsammans med Johan Sörman är Örebro Hockey Ungdoms representanter i samarbetet.

– Idrottsrörelsen befinner sig i en utvecklingsfas där fokus på inkludering och normer är viktigt. Med hjälp av goda förebilder och goda samtal kan vi skapa ett tryggare klimat som i slutändan gynnar hela samhället, säger Hanna Palm och Daniel Alsarve på SISU idrottsutbildarna respektive Örebro läns idrottsförbund.

Arbetet har alltså pågått under hösten och vintern och tanken är nu att det nu ska fortsätta och vidareutvecklas även under säsongen 2019/20.

Vid frågor, kontakta någon av oss på:
Ludwig Andersson, [email protected] tlf: 073-064 98 67
Robert Bergh, [email protected] tlf: 070-524 63 44
Hanna Palm [email protected] tlf: 019-17 55 73