SHL testar varning och spark vid tekningar
Publicerad: 2017-08-10
Nyhet
För att optimera spelet på isen, bedömningar av situationer och därmed också upplevelsen för besökaren på läktaren presenterar SHL en del förändringar till säsongen 2017/2018.

Test: Ett lag som varnas vid ett nedsläpp behöver inte byta ut sin tekare samt möjlighet att ”sparka” pucken vid tekning
Ett lag som blir varnade i samband med ett nedsläpp kan inte byta ut den tekande spelaren, han står kvar och genomför även det andra nedsläppet. Likt en andraserve i tennis. Vid ytterligare varning sker utvisning precis som idag. Enda skillnaden är alltså att man inte byter ut det felande lagets tekare. Dessutom testas möjligheten att tillåta att tekaren sparkar tillbaka pucken till en medspelare i samband med tekningen, precis som i NHL. Vi vill se om detta kan medföra bättre flyt i samband med nedsläppen. Regeln kommer att testas under augusti, därefter görs en gemensam utvärdering av utfallet. Eventuell regeljustering meddelas senast 10 dagar före seriestart.

Tredje målvakt på laguppställningen
Klubbarna har möjlighet att namnge en tredjemålvakt på laguppställningen. Detta är främst aktuellt då du har en målvakt som är osäker för spel. Regeln finns redan i VM och vi tycker det är en bra ”back up”-möjlighet även om det inte sker speciellt ofta.

Spelare i målgården
Nivån för att en målvakt skall anses vara ”störd” i samband med ett målskott höjs. Dessutom kommer det vara domaren som har det slutliga beslutet, inte situationsrummet som tidigare. Detaljer kring detta fastställs i dagarna och i samband SHL:s klubbturné. Vi har diskuterat detta under våren och dessa förändringar sker i samråd med klubbarna.

Huvudtacklingar
Vad gäller huvudtacklingar fortsätter vi vårt gemensamma ansvar för att få ner antalet huvudtacklingar. Vi såg betydande förbättringar föregående säsong och kommer arbeta vidare med detta under kommande säsong.

Situationsrum och referensgrupp
Referensgruppens och situationsrummets arbete ses över och det handlar främst om bemanning och bedömningar. Detta är en naturlig utveckling då vi har större erfarenhet och kortare beslutsprocesser än tidigare. Eventuella justeringar meddelas i god tid innan seriestart.

Ingen skrapning av isen innan en eventuell straffläggning
Preliminärt kommer straffläggningen att starta direkt efter en resultatlös förlängning, utan att isen skrapas. Precis som tidigare slås straffarna mot samma mål.

SHL.se SHL