Backström: ”Vi måste hålla oss till vår gameplan”
Publicerad: 2017-02-01
Förhands
Efter tre raka hemmamatcher är det återigen dags för Örebro Hockey att bege sig ut på vägarna, med första anhalt Karlskrona och ABB Arena.

För de flesta spelare var gårdagens match bara en i mängden men för Gustav Backström blev tisdagens tillställning något helt annat. En skadeskjuten forwardsbesättning (Johan Adolfsson, Joakim Andersson, Daniel Viksten, Siim Liivik och Greg Squires) innebar en lucka som någon var tvungen att fylla och Niklas Sundblads lösning på problemet blev 22-åringen från Guldsmedshyttan.

– Det var en lite speciell känsla faktiskt, eftersom det var första gången på väldigt många år som jag spelade forward. Det svåraste var helt klart positionsspelet och att hamna rätt på isen i egen zon. Som back är du van med att ligga längst ner i egen zon och ha uppsikt över hela isen, nu var det i vissa situationer väldigt svårt att veta vad du hade bakom ryggen. Överlag tycker jag ändå att det kändes helt okej och jag växte in i uppgiften ju längre matchen led.

Även om Gustav är blygsam när han pratar om sin egen insats som forward menar han att det kan finnas en vits med att låta spelare få testa på nya positioner.

– Du får en helt annan förståelse för dina medspelare och vilka svårigheter som finns där ute på isen. Spelar du bara på samma position hela tiden finns det nog en risk att du tycker att någon annans uppgift är lättare än vad den i själva verket är.

Vikariatet som forward blev dock kortvarigt, åtminstone denna gång. Under förmiddagen presenterade Örebro Hockey förstärkning i form av 28-årige centern Fredric Andersson, vilket med andra ord innebär att Gustav kan återgå till sin vanliga position som back.

– Vi mötte upp Fredric här i Karlskrona precis så nu är det tillbaka till backpositionen för min del. Det ska faktiskt bli lite skönt måste jag säga.

Har du någon koll på Fredric sedan tidigare?

– Jag har faktiskt lite koll. När jag spelade juniorhockey i Modo spelade han i A-laget, men jag tror nog inte han har någon vidare koll på mig. Det är en utåtriktad och glad kille som bevisat att han både klarar av det defensiva spelet i Linköping och dessutom kan producera poäng, som nu senast i Västervik. En allroundspelare som vi säkert kommer få mycket nytta av.

Torsdagens möte lagen emellan blir det tredje för säsongen, där man hittills vunnit varsitt (1-3, 1-0). Det blir dock säsongens första match för Örebro i ABB Arena då de tidigare två matcherna gått av stapeln i Behrn Arena. För Örebros del innebär torsdagens match inte bara en kamp om tre poäng utan även en chans till revansch, då laget senast man gästade Blekinge föll med 8-2 efter en minst sagt kämpig kväll.

– Nu var jag inte med i förra säsongens match här i Karlskrona men det är klart att det finns en stor revanschlusta i gruppen efter en sådan insats. Karlskrona är ett lag som är väldigt bra på att göra det svårt för sina motståndare och tighta till i mittzon. För vår del gäller det därför att fortsätta med vårt försvarsspel vi haft de senaste matcherna och inte ge dem några spelvändningar i onödan och dessutom hitta en ingång i anfallszon. Håller vi oss bara till vår gameplan så har vi en riktigt bra chans att vinna i morgon.

Örebros bortamöte mot Karlskrona sänds i Cmore i morgon (läs torsdag), med matchstart 19.00.

Filip Berglund