• Huvudsponsorer

Fredag Fre 15 Februari Feb
Lördag Lör 16 Februari Feb
Onsdag Ons 20 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb
Tisdag Tis 26 Februari Feb
Torsdag Tor 28 Februari Feb
Lördag Lör 2 Mars Mar
Tisdag Tis 5 Mars Mar
Torsdag Tor 7 Mars Mar
Lördag Lör 9 Mars Mar
Tisdag Tis 12 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar
Lördag Lör 16 Mars Mar
Måndag Mån 18 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Augusti Aug
Fredag Fre 16 Augusti Aug
Tisdag Tis 20 Augusti Aug
Onsdag Ons 28 Augusti Aug
Torsdag Tor 29 Augusti Aug
Söndag Sön 1 September Sep
Fredag Fre 6 September Sep
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt

Tornberg: ”Vi åker dit för att vinna”

5 maj 2016 20:36

Inför hockey-VM i Ryssland tog vi oss ett snack med Örebro Hockeys assisterande coach Johan Tornberg som under turneringen kommer assistera Pär Mårts i båset. Trebarnsfarsan från Pajala gav sin syn på ledarskap, Tre Kronors chanser i VM och också vilka spelare man bör hålla ett extra öga på hemma i tv-soffan.


På fredag klockan 15.15 svensk tid inleder Tre Kronor VM-turneringen mot Lettland. Ett Lettland som de senaste åren tagit ytterligare kliv och med förstärkningar från KHL kan visa sig bli en svår nöt att knäcka.

– Lettland är bra. De har en hel del KHL-spelare som är duktiga och är troligtvis mer samspelta än vad vi är. Självklart är en bra start på en turnering alltid viktigt och vi ska göra allt i vår makt för att vinna samtliga matcher.

Vad blir egentligen nycklarna för Tre Kronor i VM?

– Vi åker inte till VM som några favoriter men alla lag som åker dit är bra och har möjligheter att gå långt. Det gäller att sätta ett grundspel så fort som möjligt. Kan vi bara se till att göra detta samtidigt som vi hela tiden blir bättre för varje match som går kan vi absolut vara med och slåss om medaljer. Vi börjar med gruppspelet och matcherna där men precis som vanligt åker vi givetvis dit med målsättningen att vinna hela turneringen.

Precis som vanligt när det vankas hockey-VM är det många spelare som tackar nej och detta år är inget undantag. När Tre Kronor inleder turneringen på fredag går det näst intill att räkna NHL-stjärnorna på en hand.

– Jag gillar egentligen inte att prata om stjärnor, vem är egentligen stjärna och vem har legitimitet att ha det ordet på ett visitkort? Frågar du lokalpressen runt omkring i Sverige så tror jag att varenda spelare som vi har i truppen benämns som stjärnor. Alla spelare som är på plats är det av en enda anledning, de är helt enkelt jäkligt bra hockeyspelare hela bunten. Vi ska försöka få till en homogen grupp och bygga ett lag som presterar. Gruppen är otroligt viktig och den måste fungera oavsett hur laget ser ut på pappret. Jag vill se ett lag av individualister som jobbar för laget.

På frågan om vilka delar i sitt ledarskap han tar med sig från Örebro Hockey till Tre Kronor säger Johan:

– Jag kommer att vara på exakt samma sätt i Tre Kronor som jag är dag ut och dag in i mitt vardagliga arbete i Örebro. Jag har bara ett sätt att vara på och kan inte försöka vara någon annan än Johan Tornberg, det fungerar helt enkelt inte. Jag vill vara med och påverka så mycket jag kan i det jag kan. Jag är uppvuxen i Pajala, bor i Västerås och har 3 barn. Det är nog ungefär vad spelarna i Tre Kronor kommer få ta del av. Mitt mål är att ge bränsle och ärlighet till spelarna. Jag är inte där för att klippa vingar utan pumpa däck.

Inga Örebrospelare i Tre Kronor men i Slovakien återfinns bröderna Hudacek och i Tjeckien Petr Zamorsky. Dessutom finns nyförvärvet Michael Haga med i Norges trupp.

– De kommer att göra jättebra ifrån sig. Vi vet varför vi värvade Haga och det ska bli väldigt intressant att se hur han klarar av spelet på den här nivån. För bröderna Hudacek och Zamorsky gäller det att visa varför de är i VM, vill de bli legender och ihågkomna i sina hemländer gäller det att jobba hårt och vinna. Möter vi varandra finns det ingen vänskap utan de är precis som vilka motståndare som helst. Jag vet deras svagheter och hoppas kunna utnyttja detta.

Innan vi avslutar samtalet med Johan ber vi honom plocka ut några spelare att hålla ett extra öga på i Tre Kronor.

– Jag har en förkärlek till Mikael Backlund. Han har blivit bättre för varje match och träning jag har sett honom. Tillsammans med Alexander Wennberg kommer han förhoppningsvis bli det här lagets ledande spelare. Målvaktsspelet blir som vanligt otroligt viktigt. Jag tycker att vi är otroligt starka på målvaktssidan, vem som startar återstår dock att se.