• Huvudsponsorer

Lördag Lör 29 September Sep
Lördag Lör 6 Oktober Okt
Torsdag Tor 11 Oktober Okt
Lördag Lör 13 Oktober Okt
Torsdag Tor 18 Oktober Okt
Lördag Lör 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 25 Oktober Okt
Lördag Lör 27 Oktober Okt
Tisdag Tis 30 Oktober Okt
Torsdag Tor 1 November Nov
Lördag Lör 3 November Nov
Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov
Onsdag Ons 28 November Nov
Lördag Lör 1 December Dec
Torsdag Tor 6 December Dec
Lördag Lör 8 December Dec
Onsdag Ons 19 December Dec
Fredag Fre 21 December Dec
Onsdag Ons 26 December Dec
Fredag Fre 28 December Dec
Söndag Sön 30 December Dec
Lördag Lör 5 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan

Tornberg: ”Vi åker dit för att vinna”

5 maj 2016 20:36

Inför hockey-VM i Ryssland tog vi oss ett snack med Örebro Hockeys assisterande coach Johan Tornberg som under turneringen kommer assistera Pär Mårts i båset. Trebarnsfarsan från Pajala gav sin syn på ledarskap, Tre Kronors chanser i VM och också vilka spelare man bör hålla ett extra öga på hemma i tv-soffan.


På fredag klockan 15.15 svensk tid inleder Tre Kronor VM-turneringen mot Lettland. Ett Lettland som de senaste åren tagit ytterligare kliv och med förstärkningar från KHL kan visa sig bli en svår nöt att knäcka.

– Lettland är bra. De har en hel del KHL-spelare som är duktiga och är troligtvis mer samspelta än vad vi är. Självklart är en bra start på en turnering alltid viktigt och vi ska göra allt i vår makt för att vinna samtliga matcher.

Vad blir egentligen nycklarna för Tre Kronor i VM?

– Vi åker inte till VM som några favoriter men alla lag som åker dit är bra och har möjligheter att gå långt. Det gäller att sätta ett grundspel så fort som möjligt. Kan vi bara se till att göra detta samtidigt som vi hela tiden blir bättre för varje match som går kan vi absolut vara med och slåss om medaljer. Vi börjar med gruppspelet och matcherna där men precis som vanligt åker vi givetvis dit med målsättningen att vinna hela turneringen.

Precis som vanligt när det vankas hockey-VM är det många spelare som tackar nej och detta år är inget undantag. När Tre Kronor inleder turneringen på fredag går det näst intill att räkna NHL-stjärnorna på en hand.

– Jag gillar egentligen inte att prata om stjärnor, vem är egentligen stjärna och vem har legitimitet att ha det ordet på ett visitkort? Frågar du lokalpressen runt omkring i Sverige så tror jag att varenda spelare som vi har i truppen benämns som stjärnor. Alla spelare som är på plats är det av en enda anledning, de är helt enkelt jäkligt bra hockeyspelare hela bunten. Vi ska försöka få till en homogen grupp och bygga ett lag som presterar. Gruppen är otroligt viktig och den måste fungera oavsett hur laget ser ut på pappret. Jag vill se ett lag av individualister som jobbar för laget.

På frågan om vilka delar i sitt ledarskap han tar med sig från Örebro Hockey till Tre Kronor säger Johan:

– Jag kommer att vara på exakt samma sätt i Tre Kronor som jag är dag ut och dag in i mitt vardagliga arbete i Örebro. Jag har bara ett sätt att vara på och kan inte försöka vara någon annan än Johan Tornberg, det fungerar helt enkelt inte. Jag vill vara med och påverka så mycket jag kan i det jag kan. Jag är uppvuxen i Pajala, bor i Västerås och har 3 barn. Det är nog ungefär vad spelarna i Tre Kronor kommer få ta del av. Mitt mål är att ge bränsle och ärlighet till spelarna. Jag är inte där för att klippa vingar utan pumpa däck.

Inga Örebrospelare i Tre Kronor men i Slovakien återfinns bröderna Hudacek och i Tjeckien Petr Zamorsky. Dessutom finns nyförvärvet Michael Haga med i Norges trupp.

– De kommer att göra jättebra ifrån sig. Vi vet varför vi värvade Haga och det ska bli väldigt intressant att se hur han klarar av spelet på den här nivån. För bröderna Hudacek och Zamorsky gäller det att visa varför de är i VM, vill de bli legender och ihågkomna i sina hemländer gäller det att jobba hårt och vinna. Möter vi varandra finns det ingen vänskap utan de är precis som vilka motståndare som helst. Jag vet deras svagheter och hoppas kunna utnyttja detta.

Innan vi avslutar samtalet med Johan ber vi honom plocka ut några spelare att hålla ett extra öga på i Tre Kronor.

– Jag har en förkärlek till Mikael Backlund. Han har blivit bättre för varje match och träning jag har sett honom. Tillsammans med Alexander Wennberg kommer han förhoppningsvis bli det här lagets ledande spelare. Målvaktsspelet blir som vanligt otroligt viktigt. Jag tycker att vi är otroligt starka på målvaktssidan, vem som startar återstår dock att se.