Viktig föreläsning gällande psykisk ohälsa
Publicerad: 2018-09-19
Nyhet
Under dagen har Markus Gustafsson föreläst för samtliga Örebro Hockeys juniorer i ämnet psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa ett stort problem i dagens samhälle och inte minst inom idrotten. Även om det har blivit bättre så är psykisk ohälsa något som många inte vågar prata, speciellt inom idrotten. Under dagen har Markus Gustafsson, psykologstudent och tidigare fotbollsspelare på elitnivå, föreläst för samtliga Örebro Hockeys juniorer i ämnet.

– Syftet med min föreläsning är att belyssa om problemet gällade psykisk ohälsa och skapa en förståelse för att det är ett viktigt ämne att våga prata om. Idag pratade vi om vad det finns för riskfaktorer och hur man arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa, säger Markus Gustafsson.

Under året har två ishockeyspelare tragiskt tagit livet av sig på grund av psykisk ohälsa. Det finns ett stort problem i idrottsvärlden och många mår psykiskt dåligt, glädjande nog börjar allt fler kliva fram och prata om det.

– Som idrottare finns det många riskfaktorer och idag har vi pratat mycket om självkänsla, idrottsidentitet och perfektionism. Som idrottare ställs det höga krav både utifrån och inifrån. Syftet idag har varit att prata om dessa riskfaktorer, hur man hanterar detta, vart man kan vända sig och hur omgivningen ska agera, fortsätter Markus Gustafsson.

I slutet av föreläsningen delades killarna in i smågrupper där alla fick arbeta utifrån ett case. Tanken med caset var att spelarna själva skulle få uppleva hur det kan vara i verkligheten, samt skapa en förståelse för hur man hanterar problemet.

Markus Gustafsson läser till psykolog på Universitetet och är just nu inne på sitt sista år. Markus kommer från en bakgrund som fotbollsspelare på hög nivå. Marcus har bland annat represterat BK Forward och Halmstad under flera år i Allsvenskan. Örebro Hockeys Junioransvarige Jörgen Hägg är väldigt nöjd med dagens föreläsning.

– Psykisk ohälsa är en otroligt viktig fråga och ett stort problem som är lite tabu att prata om. Det är därför viktigt att vi tar ansvar i denna fråga och belyser våra spelare om vilka riskfaktorer det finns och hur man aktivt kan arbeta mot psykisk ohälsa.

Press & Kommunikation Ludwig Andersson