Örebros segersvit tog slut i Göteborg
Publicerad: 2017-10-17
Trots en tapper insats och ledning två gånger om var det till slut Frölunda som drog det längsta strået den här tisdagskvällen i Scandinavium.

Det märktes redan under matchinledningen att det var ett självförtroendestint Örebro som äntrade isen i kvällens bortamatch mot Frölunda. Bara minuter in i matchen fick man chansen i powerplay och var sånär att få en drömstart när Jere Sallinen var några ynka centimeter från att styra in Sakari Manninens smarta skottpassning. Hemmalaget tog visserligen över något ju längre perioden led men känslan var trots allt att Örebro hade förhållandevis bra koll på händelserna under den första perioden. Det var också Örebro som med knappa fem minuter kvar av inledningsakten öppnade kvällens målskytte. Ett riktigt fint mål där Libor Hudacek hittade en framstörtande Marcus Weinstock. Weinstock var i sin tur hur kall som helst när han fri med Johan Mattsson i hemmamålet hängde pucken högt. Dessvärre skulle hemmalaget få det sista ordet i den första perioden när Lias Andersson dryga minuten senare pricksköt in 1-1 bakom en skymd Eero Kilpeläinen.

– Jag tycker att vi kan trycka upp laget ännu mer. De sätter hård press på oss men överlag har vi rätt bra koll på vad som händer där ute, sade målskytten Marcus Weinstock efter den första perioden.

Den andra perioden kom inledningsvis att enbart handla om det grönklädda hemmalaget. Amerikanen Donovan var efter dryga minuten nära att ge göteborgarna ledningen men Kilpeläinen var lika tät som vanligt. Frölunda hade dessutom en puck i mål strax därefter, men målet blev mycket riktigt bortdömt efter att domare Linus Öhlund hittat en kontakt med Kilpeläinen innanför målgården.

Inte helt logiskt men ack så skönt var det istället Örebro som 7.17 in i mittperioden tog ledningen genom Libor Hudacek. Den här gången var det Marcus Weinstock som på bästa Gretzky-manér bjöd tillbaka och serverade slovaken framför mål. Precis som i den första perioden skulle dock hemmalaget omgående kvittera även i den andra perioden. Återigen var det JVM-stjärnan från ifjol, Lias Andersson, som med ett praktfullt skott från blå hittade den luckan bakom en chanslös Eero Kilpeläinen.

Örebro lyfte sig visserligen något efter kvitteringsmålet men i det stora hela kom mittperioden att handla om Frölunda mot Eero Kilpeläinen. Finländaren räddade i slutskedet av perioden vassa avslut från så väl poängkungen Ryan Lasch som tvåmålsskytten Lias Andersson och såg till att Örebro hade 2-2 inför den sista perioden.

– Frölunda tillbringar väldigt mycket tid i vår zon och får iväg en rad farliga avslut här i den andra perioden. Vi får vara väldigt nöjda med att det står 2-2 och försöka höja oss i sista, sade Jocke Andersson efter den andra perioden.

Den tredje perioden blev inledningsvis en trevande historia. Göteborgarna hade förvisso mycket puck och tillbringade också långa stunder i anfallszon men de klara målchanserna lyste med sin frånvaro. Med dryga fem minuter kvar av matchen hettade det dock till rejält framför båda kassarna. Daniel Viksten fick efter slarv från hemmalaget ett ypperligt läge att ge Örebro ledningen, men Frölundas målvakt Johan Mattsson visade att även han är en kompetent burväktare. Målet kom istället ett tiotal sekunder senare när Frölundas Victor Olofsson efter en tilltrasslad situation hittade luckan bakom en överspelad Eero Kilpeläinen.

Örebro gjorde i slutskedet av matchen ett tappert försök och plockade målvakten, men det ville sig helt enkelt inte den här kvällen i Scandinavium och matchen slutade 3-2 till hemmalaget.