• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 16 Augusti Aug
Fredag Fre 17 Augusti Aug
Lördag Lör 18 Augusti Aug
Tisdag Tis 28 Augusti Aug
Tisdag Tis 4 September Sep
Torsdag Tor 6 September Sep
Lördag Lör 15 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep
Lördag Lör 6 Oktober Okt
Torsdag Tor 11 Oktober Okt
Lördag Lör 13 Oktober Okt
Torsdag Tor 18 Oktober Okt
Lördag Lör 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 25 Oktober Okt
Lördag Lör 27 Oktober Okt
Tisdag Tis 30 Oktober Okt
Torsdag Tor 1 November Nov
Lördag Lör 3 November Nov
Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov
Onsdag Ons 28 November Nov
Lördag Lör 1 December Dec

Sommarläsning: Björk är redo att ta sig an SHL

27 juni 2018 11:29
Nyhet

Han var HockeyAllsvenskas bästa back förra säsongen. Nu har den hårdskjutande backen från Umeå siktet inställt på att ta nästa steg i Örebro Hockey.


Förra säsongen presenterade sig Marcus Björk på allvar för Hockeysverige. Den hårdskjutande backen är född och uppvuxen i björkarnas stad, Umeå. Det var i Umeå och den klassiska hockeyföreningen Björklöven som hockeykarriären startade.
– Umeå har alltid varit en riktig hockeystad och det var där som jag fick min hockeyuppfostran. Björklöven är en anrik förening och -97 kullen som kom fram i Björklöven var riktigt stark. Jag tror att det är 5-6 spelare därifrån som spelar på riktigt hög nivå just nu. Under den tiden var vi verkligen en grupp som tävlade om allt, så det var riktigt lärorika år för mig.

När det var dags för Marcus att välja hockeygymnasium valde Marcus att lämna tryggheten i Umeå. Valet föll på Luleå och flyttlasset gick norrut.
– När det var dags för mig att välja hockeygymnasium kände jag att ville vidare och Luleå kändes som det bästa valet för mig. Det var självklart tufft att flytta hemifrån i början, men jag hade med mig en kompis från Umeå så det gjorde allt lite lättare.
– När jag ser tillbaka på tiden i Luleå så var det 3 fantastiskt roliga år. Det var nyttigt att flytta hemifrån och lära sig att ta hand om sig själv. Jag kände även att jag fick lära mig vad som krävs för att bli hockeyspelare, när man kommer till en SHL-klubb går det inte att klaga på förutsättningarna. Vi tränade väldigt hårt och det är något som jag alltid kommer bära med mig.

Om steget var stort att flytta från Umeå till Luleå så skulle nästa steg bli bra mycket större för Marcus. Efter 3 säsonger i Luleås juniorverksamhet beslutade Marcus att lämna Sverige för spel i den amerikanska juniorligan, USHL.
– Det var väll inget självklart val men när jag och min agent kollade över alternativ kändes spel i USA som en häftig upplevelse. Tanken var att jag skulle göra ett år i USHL för att sedan spela collegehockey. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig.

Ibland blir det inte som man har planerat och tiden i USA blev kortvarig för Marcus.
– Det blev en tung start på säsongen för laget med många förluster. Då valde lagledningen att göra förändringar i laget, de ville ha in en ny forward och det slutade med att jag blev tradad neråt i seriesystemet. Det var en otroligt tuff period, den tuffaste i min hockeykarriär.

Efter den tunga perioden i USA valde Marcus att vända hem till Sverige för att hitta tillbaka till glädjen för hockeyn igen. Marcus var vid det här tiden inte junior längre och det var således dags att ta steget in i seniorhockeyn. Klubbvalet föll på Asplöven i Division 1.
– Asplöven och Per Kenttä hörde av sig tidigt och det kändes som ett väldigt bra val för mig. Jag fick komma till ett lag som satsade hårt mot HockeyAllsvenskan och vi hade många bra spelare i laget. För mig var det grymt bra att komma till Asplöven och jag fick verkligen chansen att spela mitt spel. Jag fick stort förtroende och mitt självförtroende växte när jag kände att jag kunde spela mitt spel även på seniornivå.

Det skulle dock bara bli en säsong i Asplöven. 15 poäng på 27 matcher gjorde att Oskarshamn fick upp ögonen och flyttlasset gick söderut för spel i HockeyAllsvenskan.
– Jag har mycket att tacka Per Kenttä för att det blev just Oskarshamn. Kenttä var sportchef i Asplöven under mitt år där och sedan skrev han på för Oskarshamn och tog med mig dit.

Steget från Division 1 till HockeyAllsvenskan är tufft för många och i början var det ett nervöst steg för Marcus att ta.
– Det var nervöst i början, jag visste inte någonting om vad som väntade mig. Men jag kom otroligt bra in i gruppen och Björn Hellqvist och Jens Gustavsson satte ett nytt spelsystem som passade mig perfekt. Det var väldigt bra tajming för mig att komma till Oskarshamn just då och jag klickade direkt i det sätt som vi skulle spela.

Omställningen från Division 1 till HockeyAllsvenskan visade sig inte vara något problem och Marcus presenterade sig på allvar för Hockeysverige. 34 poäng på 52 matcher i grundserien och 7 poäng på 8 matcher i kvalet till SHL.
– Jag hade inte ens kunnat drömma om att det skulle kunna gå så bra. Men jag har alltid trott på mig själv och när jag fick så stort förtroende så flöt det bara på. Jag är tacksam över att jag fick chansen och väldigt glad att jag tog den också.
– Vi gick väldigt bra som lag under stora delar av säsongen. Vi hade en liten svacka under julen men lyckades hitta tillbaka lagom till slutspelsserien. Då kändes det som att ingenting kunde stoppa oss. Så kändes det även i kvalet mot Leksand men tyvärr så räckte det inte hela vägen. När jag ser tillbaka på det så var det ändå det roligaste året hittills i mitt hockeyliv.

Marcus succé i Oskarshamn fick ringar på vattnet och 7-8 klubbar från SHL visade intresse för den hårdskjutande backans egenskaper. Örebro var klubben som tidigast visade sitt intresse och valet blev enkelt för Marcus.
– När jag fick höra att Örebro hade hört av sig så tänkte jag ”Wow, SHL”. Jag hade inte haft några tankar på det utan bara fokuserat på Oskarshamn. Jag darrade nästan i hela kroppen, det har ju alltid varit en pojkdröm att få spela i SHL.
– Även om det var andra klubbar som hade visat intresse så var Örebro den enda klubb som jag pratade med på riktigt och det kändes helt rätt från början. Örebro visade tidigt att dom ville ha mig och jag kände direkt att det är där jag vill spela.

Nu har Marcus varit på plats i Örebro i drygt en månad och norrlänningen verkar trivas i sin nya hemstad.
– Det är en fantastiskt fin stad måste jag säga, väldigt mysig. Alla har tagit emot mig på ett grymt sätt och det känns verkligen som att alla i klubben verkligen brinner för att ta nästa steg. Allt ifrån ledare till alla som jobbar i klubben är otroligt proffsiga.

För Marcus del har alltid hård träning varit en viktigt del och det tycker han att har fått i Örebro.
– Träningen har verkligen varit stenhård, det är klart att det har varit en omställning för egen del. Men jag har fått se mig själv utvecklas och här får jag verkligen alla möjligheter som finns till att utvecklas. Jag visste att det skulle vara hård träning här och det var också en av anledningarna till att jag skrev på. Berglund & Mattson har ett sjukt bra upplägg och det märks verkligen att dom kan sin grej.

Även om vi just nu befinner oss mitt i den svenska sommaren så kan Marcus inte annat än att längta till att säsongen ska dra. Han har också klart för sig vad han förväntar sig av sin första säsong i SHL.
– Det kommer att bli ett steg för mig men jag vill komma in från start och bygga upp mitt självförtroende. Jag ska ta med mig mitt spel från förra året och bygga vidare på det. Jag vill bidra offensivt och se till att laget vinner matcher. Det kommer vara tuff konkurrens på backsidan, jag tycker vi har väldigt bra backar men det gör det bara ännu roligare och jag ska göra allt för att spela så mycket som möjligt.

Under förra säsongen var Marcus på plats i Behrn Arena på en match. Stämningen i arenan är något som han längtar lite extra till att få uppleva.
– Jag har fått höra mycket om stämningen i Behrn Arena och när jag var och tittade på en match fick jag rysningar. Det kan bli ett galet tryck här och jag längtar efter att få vara ute på isen inför publiken. Jag tycker att vi har ett riktigt spännande lag och får vi ihop laget så kommer det att bli en väldigt rolig säsong.

Efter att ha tränat med laget sedan början av maj har nu Marcus och övriga gänget ”ledigt” under sommaren. En sommar som spenderas mestadels i hemstaden Umeå.
– Jag och några hockeykompisar ska åka till Palma en vecka men annars så kommer jag mest vara hemma i Umeå tillsammans med familj och vänner. Sen kommer jag såklart följa fotbolls-VM så mycket som möjligt.

Missa inga matcher i Behrn Arena - Säkra din plats med ett säsongskort!