Förlust efter förlängning mot Växjö
Publicerad: 2021-09-16
Örebro fick med sig en poäng hem från Växjö. Slutresultatet skrevs till 3-2 efter förlängning.

Örebro reste under torsdagen ner till Småland för att ta sig an Växjö i SHL:s andra omgång. Två lag som känner varandra väl efter förra årets batalj i semifinalserien. Matchen inleddes något avvaktande från båda lagen, där man turades om att etablera tryck i anfallszonen. För Örebros del var kedjan med Jani Lajunen, Linus Öberg och Joel Mustonen piggast i inledningen av matchen. Kedjan kunde med sitt intensiva spel sätta tryck på Växjö och få några längre anfall. Matchens första utvisning drabbade Örebro efter att Oliver Eklind rivit ned en Växjöspelare. I spel med en man mindre kom Örebro upp bra och kunde stänga ned hemmalaget på ett effektivt sätt. Efter utvisningen bjöds vi på ett mer böljande spel men Jonas Arntzen och Växjös målvakt ställdes inte på några svårare prov. Drygt åtta minuter in i den första perioden åkte Örebro på dubbla utvisningar och då skulle matchens första mål komma. I spel fem mot tre kunde Richard Gynge pricka in 1-0 till hemmalaget. För Örebros del präglades perioden av mycket utvisningar. Laget drog på sig fyra utvisningar och fick kämpa hårt i numerärt underläge. När tjugo minuter hade spelats kunde hemmalaget gå till pausvila med 1-0 på resultattavlan.

Örebro startade den andra perioden i spel med en man mer i 42 sekunder. Men i matchens första powerplay lyckades man inte skapa några farligheter. När drygt sex minuter spelats av perioden drällde Örebro i egen zon och Ludvig Claesson kunde prickskjuta in 2-0 till Växjö. Hemmalaget styrde tillsättningen och Örebro hade stora problem att få till något ordnat spel. Örebros bästa chans kom halvvägs in i perioden. Elias Ekström Kristian Näkyvä mitt i slotten men Näkyväs skott träffade rakt i hjälmen på Janis Kalnins i Växjömålet. I anfallet efter skulle Örebro få hopp igen. Från nära håll kunde Joel Mustonen pricka in reduceringen till 2-1. Fint framspelad av Marcus Hardegård som revanscherade sig efter misstaget vid Växjös 2-0-mål. Växjö var så när att gå upp i en tvåmålsledning direkt efter målet. Efter en stark uppåkning från Joel Persson räddades Örebro av ribban. Mustonens mål hade dock gett Örebro ny energi och spelet jämnades ut. Med knappt fem minuter kvar av perioden skulle Örebro få en gyllene chans att kvittera matchen. Spel fem mot fyra efter att Miikka Koivisto fått besöka botbänken. Men istället för kvittering ställde Örebro till det och Växjö fick chansen att dryga ut ledningen. Kristian Näkyvä la klubban runt Växjöspelaren som åkte sig fri och domaren tilldelade hemmalaget straffslag. Richard Gynge tog hand om straffen, men Jonas Arntzen och Örebro räddades av stolpen. 2-1 till hemmalaget stod sig således perioden ut.

Örebro startade den tredje bra och tryckte på för att få in kvitteringen. Den fina starten skulle också ge snabb utdelning. I en snabb omställning hitta Oliver Eklind Christopher Mastomäki som inte gjorde några misstag när han prickade in 2-2 i det bortre krysset. Likaläge i Småland och matchen var nu vidöppen. Örebros fina start på perioden höll i sig och nu var det gästerna som var det klart piggaste laget. Örebro kunde gång på gång etablera längre anfall och man kom till fleratlet farliga målchanser. Gustav Backström träffades av en Växjöklubba i ansiktet med knappt fem minuter kvar att spela. Två minuter i powerplay och chans för Örebro att ledningen för första gången i matchen. Trots några farliga chanser ville inte pucken in. 2-2 på resultattavlan efter sextio minuter och förlängning i Småland. I spel tre mot tre var Växjö det klart hetare laget och skulle också få in avgörandet. Richard Gynge kunde med sitt andra mål för kvällen skjuta bonuspoängen till hemmalaget. En stark tredje period räckte inte hela vägen och Örebro fick lämna Växjö med en poäng.

Växjö–Örebro 3–2 e förl (1–0, 1–1, 0–1, 0-1)
Första perioden: 1–0 (12.52) Richard Gynge (Julius Nättinen, Robert Rosén), spel fem mot tre.

Andra perioden: 2–0 (06.10) Ludvig Claesson. 2–1 (11.56) Joel Mustonen (Marcus Hardegård, Stefan Warg).

Tredje perioden: 2–2 (02.46) Christopher Mastomäki (Oliver Eklind).

Förlängning: 3–2 (03.10) Richard Gynge (Robert Rosén).

Skott: 19–20 (7–3, 6–6, 4–11, 2–0).

Utvisningar: VLH 3x2. ÖHK 4x2.