• Huvudsponsorer

Tor 02 Feb  (1 match)
Lör 04 Feb  (1 match)
Tis 14 Feb  (1 match)
Tor 16 Feb  (1 match)
Lör 18 Feb  (1 match)
Tis 21 Feb  (1 match)
Tor 23 Feb  (1 match)
Lör 25 Feb  (1 match)
Ons 01 Mar  (1 match)
Fre 03 Mar  (1 match)
Lör 04 Mar  (1 match)
Tis 07 Mar  (1 match)
Tor 09 Mar  (1 match)
Lör 16 Sep  (1 match)
Idag  (1 match)
Lör 23 Sep  (1 match)
Lör 30 Sep  (1 match)
Fre 06 Okt  (1 match)
Lör 07 Okt  (1 match)
Mån 09 Okt  (1 match)
Tor 12 Okt  (1 match)
Tis 17 Okt  (1 match)
Tor 19 Okt  (1 match)
Lör 21 Okt  (1 match)
Tis 24 Okt  (1 match)
Fre 27 Okt  (1 match)
Lör 28 Okt  (1 match)
Tor 02 Nov  (1 match)
Tis 14 Nov  (1 match)

Alexander Hellström: ”Jag är så ofantligt stolt över att få tillhöra Örebro Hockey”

9 mars 2016 19:56

Inför den heta åttondelsfinalen mot HV71 i morgon, torsdag, tog vi tempen på tuffingen och tillika fansens stora kelgris Alexander Hellström. Det blev ett samtal om slutspelet, Jaromir Jagrs hockeyröv och toaletterna i Ryssland.


Inför förra lördagens hemmamatch mot Skellefteå prisades Alexander av supporterklubben 14-3 och utsågs till Örebro Hockeys mest värdefulla spelare.

– Det var verkligen en överraskning. Första och främst visste jag inte att det fanns en sådan utmärkelse och dessutom tycker jag att det är många som varit minst lika bra. Det är väldigt kul och jag är oerhört tacksam för utmärkelsen. Min spelstil går ut på att jobba hårt varje kväll och att få ett kvitto på detta känns helt fantastiskt.

Alexander som kom till klubben från Björklöven i somras har snabbt acklimatiserat sig till både staden och klubben.

– Jag var här i maj och började sommarträna med laget. Familjen flyttade hit i början på juli och vi har egentligen trivts från dag ett. Det påminner lite om Umeå där jag bott merparten av mitt liv. Både jag och min sambo gillar städer som inte är jättestora men samtidigt inte heller för små och då passar Örebro utmärkt. Det blir en annan sammanhållning i den här typen av städer än i exempelvis Stockholm och Göteborg. Engagemanget kring ishockeyn och fotbollen är enormt här i Örebro och de flesta har en åsikt om vad som är rätt och fel. Visselorkanen nu senast mot Skellefteå var bland de högsta jag hört och tyder bara på hur mycket publiken verkligen bryr sig. Så sammanfattningsvis måste jag säga att det är svårt att hitta en bättre stad än Örebro.

Familjelivet är något som Alexander värdesätter högt och de spellediga söndagarna är närmast heliga hemma hos familjen Hellström.

– Jag är ju borta en hel del i veckorna och även på lördagar så när tillfälle ges tycker jag det är underbart att bara få njuta tillsammans med min fru och son. Vi brukar börja söndagarna med någon hotellfrukost eller brunch och sedan kan det bli en tur till något lekland, Stadsparken eller Marieberg. Det behöver inte vara något större utan huvudsaken är att familjen är samlad.

Trots att Alexander bara är 28 år har han redan testat på det mesta som hockeyspelare. Han har exempelvis spelat hockey i både Sibirien och Alaska.

– Jag har varit runt en hel del det måste jag säga. Min flickvän brukar säga att jag förmodligen spelat hockey på de tre kallaste platserna på jorden. Hon var lite trött på Sibirien, Alaska och Luleå ett tag där och brukade fråga om vi inte istället kunde flytta till Florida eller Italien. Det är i alla fall lite varmare här i Örebro så nu är hon nöjd. Det är verkligen otroligt stora skillnader mellan kulturer och traditioner på de platser jag spelat men jag tror samtidigt att det är något som utvecklat mig som person.

Mitt i allt prat om Alaska och Sibirien väljer Alexander att berätta en anekdot som onekligen sticker ut en hel del.

– Jag minns speciellt en händelse borta i Ryssland då det var match och min flickvän kom för att kika. Hon sa till mig att det inte fanns någon toalettstol på damtoaletten. Jag tänkte väl i ärlighetens namn att nu har hon fått något om bakfoten men jag gick in för att kolla läget och hon hade onekligen rätt. Det fanns ett hål men det var ingenstans att sitta. Jag kan väl säga att min flickvän efter denna upptäckt drack väldigt lite de dagar hon skulle gå på hockey. Det är ett annorlunda land Ryssland på många sätt.

Om tiden i Ryssland berättar Alexander också om ett specifikt möte som gjorde honom starstruck.

– Vi mötte Avangard Omsk som var våra största konkurrenter ett flertalet gånger och i Omsk spelade för tillfället Jaromir Jagr. Det var en märklig känsla att möta en spelare som man sett så många gånger på tv och i TV-spel. Det var en speciell känsla i kroppen att se honom före match och även i laguppställningen, nästan lite som att leva i en dröm måste jag säga. Det går dock rätt snabbt att vänja sig och väl ute på isen så var det inte mer med det.

Med spel i både KHL och AHL på meritlistan har Alexander stött på åtskilliga världsspelare.

– Jaromir Jagr är väl antagligen den största ikonen jag mött på isen och trots sin ålder var han fortfarande oerhört bra. När han stod vid sargen och hängde ut sin enorma hockeyröv var det minst sagt svårt att komma till. Han är oerhört stark och helt fantastisk på att skydda pucken. Den bästa spelaren som jag har spelat tillsammans med måste vara Vladimir Tarasenko. Han var egentligen junior på den tiden och var fullständigt dominant på isen. Jag höll på att glömma Peter Forsberg. Jag spelade mot honom under min säsong i Luleå efter att han vänt hem till Modo igen. De hade en kedja med honom, Sundström och Näslund som var otroligt bra men vi lyckades stänga ner dem på ett bra sätt och vinna matchen.

Som de allra flesta redan vet var Alexander grundseriens allra flitigaste tacklare med sina 133 smällar. På frågan om vilken som egentligen var bäst svarar han med ett garv:

– Först och främst måste jag säga att de flesta tacklingar varit lite enklare historier, det vill säga att jag tryckt upp någon i sargen men ska jag välja ut någon speciell så måste det bli två stycken mot Linköping. Jag tryckte till Nichlas Hardt två gånger i samma byte och den andra gången flög han över sargen. Det är dock viktigt att påpeka att man som hockeyspelare inte åker runt och letar efter tillfällen att tacklas utan snarare använder det som ett medel för att försvaga motståndaren.

Trots en fantastisk säsong i SHL väntar Alexander fortfarande på att spräcka målnollan.

– Det är väl egentligen ingenting som jag åker runt och tänker på med tanke på min spelstil. Jag brukar dock snitta något mål per säsong så det kanske kommer här snart. Jag skjuter mot mål när jag får chansen och hoppas på det bästa.

Efter gårdagens seger i Örnsköldsvik stod det klart att det blir HV71 som står för motståndet i åttondelsfinal. Då Frölundas dessutom lyckades besegra Brynäs i Gävle knep man den så åtråvärda åttondeplatsen i tabellen.

– Det ska bli otroligt kul att få sätta igång. Det blir mitt första slutspel i SHL och jag är så jäkla laddad. Självklart var det väldigt viktigt att sluta åtta och i och med detta få hemmaplansfördel. HV71 har en hel del rutin i truppen så det kommer onekligen bli en batalj men är vi bara noggranna i allt vi gör och dessutom ser till att vinna special teams så tror jag att vi går vidare. Får vi spelet att stämma och höjer vår lägstanivå kan säsongen bli betydligt längre än vad de flesta kanske räknar med.

Innan Alexander återvänder till familjelivet och fortsatt lek med sonen passar han på att skicka en hälsning till publiken i Behrn Arena.

– Passa på att njut av det här nu. Det är helt fantastiskt hur ni stöttat oss under säsongen och jag hoppas att vår resa bara börjat. Jag kommer att njuta av varje sekund på isen och lovar att göra allt i min makt för att vinna. Ni är helt fantastiska och jag är så ofantligt stolt över att få tillhöra Örebro Hockey.