• Huvudsponsorer

Tor 02 Feb  (1 match)
Lör 04 Feb  (1 match)
Tis 14 Feb  (1 match)
Tor 16 Feb  (1 match)
Lör 18 Feb  (1 match)
Tis 21 Feb  (1 match)
Tor 23 Feb  (1 match)
Lör 25 Feb  (1 match)
Ons 01 Mar  (1 match)
Fre 03 Mar  (1 match)
Lör 04 Mar  (1 match)
Tis 07 Mar  (1 match)
Tor 09 Mar  (1 match)
Lör 16 Sep  (1 match)
Idag  (1 match)
Lör 23 Sep  (1 match)
Lör 30 Sep  (1 match)
Fre 06 Okt  (1 match)
Lör 07 Okt  (1 match)
Mån 09 Okt  (1 match)
Tor 12 Okt  (1 match)
Tis 17 Okt  (1 match)
Tor 19 Okt  (1 match)
Lör 21 Okt  (1 match)
Tis 24 Okt  (1 match)
Fre 27 Okt  (1 match)
Lör 28 Okt  (1 match)
Tor 02 Nov  (1 match)
Tis 14 Nov  (1 match)

Anttila: ”Jag är beredd att göra vad som helst för den här klubben”

22 januari 2016 20:39

Inför lördagens heta derby mot Färjestad ringde vi upp jätten från Lempäälä, Marko Anttila. Det blev ett samtal om att aldrig ge upp, varför storleken har betydelse och besattheten av att alltid vinna. När vi får tag på Marko under fredagseftermiddagen är han nyss hemkommen från Behrn Arena.


Trots att Örebro spelade bra långa stunder under gårdagens match blev det bara en poäng till slut och en besviken Marko sammanfattar matchen.

– Vi gjorde en riktigt bra första period i går. Den andra perioden var egentligen inte så dålig den heller men i tredje orkade vi inte riktigt stå emot Växjös press. Växjö är ett bra lag, inget snack om saken men vi måste kunna stänga matcherna på ett bättre sätt när vi leder. Även om en poäng på förhand hade varit ok stör det mig väldigt mycket att vi inte fick med oss alla tre. Vi får inte tappa ett underläge på det sättet som vi gjorde i går.

Efter en svag period före jul har Örebro lyckats att vända på skutan och är ett av seriens mest formstarka lag hittills under året.

– Jag är väldigt stolt över laget och de segrar vi tagit nu på slutet. Det var riktigt jobbigt där ett tag runt jul och även om vi har en bra bit kvar till toppen så känns det betydligt bättre för tillfället. Det är svårt att veta varför det plötsligt går så bra för laget. Det enda jag kan komma på är vårt försvarsspel som varit betydligt bättre de senaste matcherna. Det är klart att det inte var någon höjdare under slutskedet av gårdagens match men bortsett från detta så har vi spelat väldigt tight de senaste matcherna.

Efter en dålig start på säsongen har Marko den senaste månaden varit en högst bidragande faktor till Örebros vändning.

– Jag spelade riktigt dåligt de första 15-20 matcherna, det finns inget annat att säga. När man är i en riktig svacka som jag var i höstas så är det bara att bita ihop och försöka ge allt i varje byte. Det finns inga genvägar i livet utan det gäller att rannsaka sig själv vid sådana tillfällen. Det är svårt att veta varför det gått så bra på slutet men ibland är det små marginaler och pucken studsar in istället för att ta i stolpen. Nu är det riktigt kul att spela hockey för egen del men det viktigaste är alltid att laget spelar bra och tar poäng. Ibland kan det gå så långt att jag inte kan tänka på något annat än att ta tre poäng.

I den senaste hemmamatchen mot Brynäs svarade Marko antagligen för det märkligaste mål som skådats i Behrn Arena. En annan händelse som är svår att släppa från den matchen är Markos första byte. I en sekvens låg det bortaspelare till höger och vänster på isen som samtliga fått känna på jätten från Lempäälä. Med sina 203 cm är Marko SHL:s längsta spelare.

– Jag har nog egentligen alltid varit storvuxen eller åtminstone sedan jag kom in i puberteten. Jag började växa när jag var tretton och när jag var femton var jag strax över två meter. Jag växte säkert 40 cm på två år. När man växer så snabbt är det svårt för kroppen att hänga med och jag var inte direkt smidig i början av tonåren. Ska jag vara helt ärlig så var jag som en sticka i kroppen, men nu har jag lite mer muskler som tur är.

Marko framhåller just storleken som en viktig faktor till hans framgångar på isen.

– Den största fördelen av min storlek är självklart min räckvidd. Räckvidden ger mig en väldigt stor fördel vid till exempel forechecking och spelet framför mål. Det är klart att det även finns nackdelar med att vara lång men i det stora hela tror jag att jag gynnas av mina 203 cm på isen.

Marko gör sin tredje säsong i Örebro Hockey och att han trivs råder det inga större tvivel om.

– Jag trivs fantastiskt bra i staden och har egentligen gjort det sedan jag kom hit. Jag växte upp i Tammerfors i Finland som påminner lite om Örebro så det kanske kan vara en förklaring till varför jag kunde acklimatisera mig så snabbt. Jag måste också framhålla alla fantastiska lagkamrater och personer inom klubben som fick mig att omgående känna mig välkommen. Klubben är i särklass den bästa jag tillhört under mina år som hockeyspelare. Både organisationen och fansen är av internationell toppklass. Jag hoppas jag får fortsätta i klubben så länge jag bara kan.

Skillnaderna mellan Finland och Sverige är enligt Marko väldigt små.

– Det är väl egentligen ingen större skillnad mellan länderna och befolkningen. Vädret är precis samma, tyvärr. Svenskarna är möjligtvis lite mer öppna än vad finländarna är. Det är många som kommer fram och hejar här i Örebro och det är jättetrevlig. Men i det stora hela är det ingen större skillnad mellan finnar och svenskar.

Att Marko är laddad inför morgondagens derby mot Färjestad är något han själv väljer att framhålla i vårt samtal.

– Det är alltid speciellt att möta Färjestad och framförallt på hemmaplan. Jag hoppas vi krossar Färjestad i morgon även om det givetvis är ett bra lag vi möter. Spelar vi som vi gjort på slutet så har vi en väldigt bra chans att vinna matchen. Det gäller helt enkelt att spela tight bakåt och sätta sina chanser, som alltid med andra ord.

Att publiken i Behrn Arena har en stor plats i Markos hjärta är något som han ständigt framhåller och också något som genomsyrar vårt samtal.

– Vi har Sveriges bästa fans. Ni är helt perfekta och jag tror ingen i laget kan drömma om något bättre. Nu är det bara upp till laget att visa att vi faktiskt förtjänar Sveriges bästa fans. Jag har alltid en speciell känsla inför hemmamatcherna och det är en helt obeskrivlig känsla när fansen sjunger mitt namn. Jag kan bara säga att jag är beredd att göra vad som helst för den här klubben.