• Huvudsponsorer

Lör 25 Feb  (1 match)
Ons 01 Mar  (1 match)
Fre 03 Mar  (1 match)
Lör 04 Mar  (1 match)
Tis 07 Mar  (1 match)
Tor 09 Mar  (1 match)
Lör 16 Sep  (1 match)
Tor 21 Sep  (1 match)
Lör 23 Sep  (1 match)
Lör 30 Sep  (1 match)
Fre 06 Okt  (1 match)
Lör 07 Okt  (1 match)
Mån 09 Okt  (1 match)
Tor 12 Okt  (1 match)
Tis 17 Okt  (1 match)
Tor 19 Okt  (1 match)
Lör 21 Okt  (1 match)
Tis 24 Okt  (1 match)
Fre 27 Okt  (1 match)
Lör 28 Okt  (1 match)
Tor 02 Nov  (1 match)
Tis 14 Nov  (1 match)
Tor 16 Nov  (1 match)
Lör 18 Nov  (1 match)
Tis 21 Nov  (1 match)
Tor 23 Nov  (1 match)
Lör 25 Nov  (1 match)
Tor 30 Nov  (1 match)
Lör 02 Dec  (1 match)

MJ: ”Vi måste sluta att ge bort mål till motståndarna”

28 januari 2016 19:17

Inför helgens back to back-möte med Karlskrona ringde vi upp målkungen Martin Johansson. Det blev ett samtal om självförtroende, brodern tillika NHL-stjärnan Marcus Johansson och den osedvanligt morgonpigga Bobbo Petersson. När vi under torsdagseftermiddagen når Martin har han precis varit och handlat lunch. Trots att Martin är både småbarnspappa och mitt uppe i ett husköp så har han precis som vanligt tid att prata med oss.


Efter slarvigt spel i egen zon gav Örebro bort segern till Luleå i onsdagens match. En besviken Martin Johansson sammanfattar matchen och vet vad som måste bli bättre.

– Vi gör egentligen en helt okej match men när vi ger bort så många chanser som vi gjorde i går så förlorar man på den här nivån. Vi satte oss egentligen i skiten redan från start och hjälpte inte varandra i egen zon. Vi föll tillbaka i gamla synder och spelade inte alls som vi gjort nu på slutet. Framåt skapar vi egentligen ganska mycket chanser men det hjälper inte när vi slarvar så mycket i egen zon.

Trots att poängproduktionen varit lite trög nu i starten är Martin övertygad om kedjekamraten Justin Hodgmans kvalitéer.

– Han är en riktigt bra hockeyspelare som underlättar väldigt mycket för sina medspelare på isen. Justin håller i pucken på ett väldigt bra sätt och ger inte bort pucken i onödan. Hans sätt att täcka och skydda pucken är helt fenomenalt och något jag gärna hade varit lika bra på. Drivet och skickligheten Justin har med pucken gör så att vi inte behöver dumpa pucken så ofta utan kan komma in på ett bättre sätt i offensiv zon. Det är svårt att bara komma in och vara dominant direkt oavsett vem du är. Det tar nästan alltid lite tid att acklimatisera sig till en ny miljö. Vi jobbar dagligen på de sista detaljerna i vår kedja och när de faller på plats kommer detta bli väldigt bra.

Det är inte bara Justin Hodgman som har spetskvalitéer enligt Martin utan också andra lagkamrater som till exempel Löwdahl.

– Om det är någon egenskap jag verkligen skulle vilja ha är det Löwdahls snabbhet i omklädningsrummet. Det är knappt så jag hinner se honom i omklädningsrummet så snabb är han på att byta om. Jag är i och för sig alltid sist så det kanske är en förklaring till varför jag så sällan ser Henrik. Jag måste nämna Bobbo med. Han är en jäkligt morgonpigg kille och ibland förstår jag inte vad all energi kommer ifrån. Vissa människor verkar konstigt nog aldrig vara trötta. Ska jag vara lite mer seriös är det väl Anttilas fysiska spel och tacklingar som jag gärna hade lagt till i min repertoar.

Att Martin trivs i klubben och staden råder det inga som helst tvivel om. Det var först säsongen 2013/14 när Martin kom till klubben som spelet lossnade på allvar och målen började regna in för Landskronasonen.

– Det stämmer att mitt riktiga genombrott i SHL-sammanhang kom i samband med flytten hit till Örebro. Mycket tror jag beror på det förtroende jag fick omgående i klubben. I Brynäs spelade jag 7-8 minuter per match och helt plötsligt hade jag det dubbla. Det stora förtroende jag fick av klubben gav mig en annan trygghet på isen. Det är betydligt lättare att producera när man får spela mer och det är också lättare att våga göra saker på isen när man har tränarens förtroende.

Att våga göra det där lilla extra på isen är något Martin jobbar med dagligen.

– Sedan några år tillbaka tycker jag att jag börjat hitta min roll på isen bättre och jag har också ett självförtroende numera som gör att jag inte tvekar lika mycket på isen. Det finns dock ännu mer att jobba på och att just våga utmana mer och hålla pucken i anfallszonen istället för att leta en enkel passning försöker jag utveckla.

Efter debuten i Tre Kronor i februari har Martin varit ett återkommande namn i Per Mårts landslagstrupper. När Tre Kronor spelar match i Behrn Arena den elfte februari hoppas Martin vara på isen.

– Det är självklart att det skulle vara helt fantastiskt att spela för Tre Kronor här hemma i Behrn Arena men samtidigt finns det oerhört många bra hockeyspelare i det här landet, både i SHL och utomlands. Det allra viktigaste för mig är Örebro sedan är landslagsspel en bonus. Självklart är det alltid lika kul att få ta på sig landslagströjan och också ett bevis på att jag gör det bra. Jag håller tummarna och försöker spela så bra jag bara kan så får vi vänta och se.

Martins bror NHL-stjärnan Marcus Johansson är en spelare som även han fått känna på landslagsspel och fanns bland annat med i truppen till OS i Sotji.

– Det är fantastiskt kul att det går så bra för brorsan i Washington. Vi har väldigt bra kontakt och hörs ett par gånger i veckan. Man får passa sig lite när man ringer bara med tanke på tidsskillnaden men vi brukar höras lite innan och efter matcherna för att stämma av läget. Han har en bra skalle brorsan och ett självförtroende som tagit honom långt, sen är det väl inga större fel på spelsinnet och tekniken heller om jag ska vara helt ärlig.

Med nyskrivet kontrakt får brorsan Marcus betala när bröderna är ute och käkar. En skojfrisk Martin säger:

– Han brukar faktiskt vara snäll och betala när vi är ute. Han tjänar lite bättre än vad jag gör så då är det inte mer än rätt att brorsan får slanta upp.

Örebro flög hem direkt efter gårdagens match mot Luleå och nu väntar närmast ett back to back-möte med Karlskrona på fredag och lördag. Martin vet vad som gäller om laget ska ta dubbla segrar.

– Först och främst gäller det att inte ge bort så många chanser som vi gjorde i går. Vi måste helt enkelt sluta att ge bort mål till motståndarna. Det är lite speciellt med denna typ av tillställningar när man knappt får vila mellan matcherna och det gäller att spara krafter på rätt sätt. Det går inte att åka runt och tänka på matchen dagen efter men samtidigt måste man vara smart och inte helt köra skiten ur sig så man går på knäna nästa dag. Det blir lite slutspelskaraktär och är ofta gnälligt när man möter samma lag så här tätt inpå.