• Huvudsponsorer

Tor 02 Feb  (1 match)
Lör 04 Feb  (1 match)
Tis 14 Feb  (1 match)
Tor 16 Feb  (1 match)
Lör 18 Feb  (1 match)
Tis 21 Feb  (1 match)
Tor 23 Feb  (1 match)
Lör 25 Feb  (1 match)
Ons 01 Mar  (1 match)
Fre 03 Mar  (1 match)
Lör 04 Mar  (1 match)
Tis 07 Mar  (1 match)
Tor 09 Mar  (1 match)
Lör 16 Sep  (1 match)
Idag  (1 match)
Lör 23 Sep  (1 match)
Lör 30 Sep  (1 match)
Fre 06 Okt  (1 match)
Lör 07 Okt  (1 match)
Mån 09 Okt  (1 match)
Tor 12 Okt  (1 match)
Tis 17 Okt  (1 match)
Tor 19 Okt  (1 match)
Lör 21 Okt  (1 match)
Tis 24 Okt  (1 match)
Fre 27 Okt  (1 match)
Lör 28 Okt  (1 match)
Tor 02 Nov  (1 match)
Tis 14 Nov  (1 match)

Sverige tämjde de finska lejonen inför ett fullsatt Behrn Arena

11 februari 2016 22:56

Ett gult hav bar under torsdagskvällen fram Tre Kronor till segern mot ärkerivalen Finland. Örebros Martin Johansson visade redan 29 sekunder in i matchen att han hör hemma i de här sammanhangen och serverade Nicklas Danielsson ledningsmålet på silverfat.


Att matchen skulle få Örebro-prägel var något som vi visste redan på förhand då backklippan Joonas Jalvanti var uttagen i det finska landslaget. Vad vi däremot inte visste var att även Tre Kronor skulle få lokal prägel. Martin Johansson blev under morgonen blixtinkallad efter att yrvädret Fredrik Pettersson insjuknat i magsjuka. Joonas Jalvanti fick kvällen till ära chans i andra backpar tillsammans med Tapparabacken Aleksi Elorinne. Inte illa för Joonas som under kvällen gjorde sin blott andra match i det finska landslaget.

Matchen
Inför ett kokande Behrn Arena inledde Sverige matchen på bästa sätt och tog ledningen redan efter 29 sekunder. Martin Johansson frispelade Nicklas Danielsson som i sin tur var iskall framför mål. Otroligt fin assist av Martin som visar att han kan så mycket mer än att bara göra mål. Ett hungrigt Sverige fortsatte efter målet att sätta ordentlig press på det finska laget och åtta minuter in i den första perioden hängde ynglingen Laine inte alls med i svängarna utan fick inviga utvisningsbåset. Sverige satte rejäl press i den finska zonen men den finländska målvakten Ville Husso var med på noterna och svarade för några svettiga räddningar.

Tretton minuter in i den första perioden får Finland två gyllene lägen att kvittera men det vill sig inte. Jättetalangen Patrik Laine får ett friläge men tappar pucken i den sista dragningen. Laine får dock tag på pucken och serverar Mäenpää som mer eller mindre missar det öppna målet.

Om inledningen var Sveriges gick avslutningen definitivt i finska färger. Markus Svensson får ett flertal gånger bekänna färg och visa varför Per Mårts valt ut Kalmarssonen att vakta målet. I slutskedet av den första perioden åker målskytten Nicklas Danielsson ut två minuter efter att han varit lite väl ivrig med klubban.

Finland inledde den andra perioden i numerärt överläge men som många gånger tidigare visar det sig vara svårt att spela powerplay i början av en period. Knappt minuten efter att Sverige blivit fulltaliga hettar det till rejält framför det finska målet. Martin Lundberg och Joonas Järvinen kommer inte alls överens och det hela slutar med att båda hetsporrarna får sätta sig två minuter och begrunda synderna.

Fem minuter in i den andra perioden får Patrick Zachrisson ett gyllene läge att utöka ledningen men Husso visar varför han av många kallas för Pekka Rinnes arvtagare. Efter knappt halva matchen får Frölundaspelaren Artturi Lehkonen en jättechans att kvittera men oturligt nog för finländaren träffar han stolpen.

10.41 in i den andra perioden utvisas Andre Petersson två minuter och den här gången får finnarna betydligt bättre tryck i den svenska zonen. Ledda av Patrik Laine etablerar Finland ett massivt tryck mot den svenska kassen. Markus Svensson visar att han är snabb i förflyttningarna och i alla högsta grad ett namn för Per Mårts VM-trupp i maj.

Utvisningarna avlöser varandra i den andra perioden och med sju minuter kvar av mittperioden är det Jalvantis tur att sätta sig två minuter på botbänken. Trots bra spel från Sveriges sida reder finnarna till slut ut spelet i numerärt underläge. Närmast att utöka den svenska ledningen var Joel Lundqvist som delikat framspelad av Linus Klasen inte riktigt fick träff på pucken.

Med 2.41 kvar av den andra perioden utökar Sverige ledningen genom Niclas Burström. Återigen en fullkomligt briljant passning från Linus Klasen som med en läcker genomskärare förvandlar de finska backarna till statyer.

Precis som den första perioden inleddes också den tredje på bästa sätt och 1.40 in i den tredje perioden gör Johan Sundström 3-0 till Sverige. Även denna gång var det Linus Klasen som stod för assisten och visade att han kan hitta passningsvägar där ingen trodde det var möjligt.

6.02 in i den tredje perioden reducerar Finland genom Harri Pesonen. Magnus Nygren säljer sig lätt och finländarna tar till vara på en två mot en-situation på bästa tänkbara sätt.

Efter halva den tredje perioden visar Sverige hur hockey ska spelas och pucken går som på ett snöre mellan Lundqvist och Danielsson. Oturligt nog för Lausannespelaren får han pucken lite bakom skridskon precis när han ska till att avsluta och Husso kan rädda.

Med knappt fem minuter kvar av matchen reducerar Finland genom Mika Niemi. Danielsson går bort sig i egen zon och Mäntylä driver in från backposition innan han hittar Niemi som bara kan stöta in pucken. Strax efter Niemis mål drar Andreas Englund på sig en utvisning och Finland är otroligt nära att också kvittera, men tack vare storspel från Markus Svensson i målet lyckas Sverige till slut reda ut situationen och vinna matchen till publikens jubel.